Y Kuşağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Y Kuşağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

İş yaşamının gençleri Y Kuşağı temsilcileri, iş yaşamında günbegün koltukları dolduruyor. 2023 yılına gelindiğinde çalışan iş gücünün %60’ını oluşturmaları bekleniyor. Peki önceki kuşaklar onları ne kadar iyi tanıyor?

Y Kuşağı hakkında doğru bilinen yanlışlardan bazıları:

“Yöneticilerine karşı saygısızlar”

Y Kuşağı temsilcileri saygısız değil; saygı kriterleri önceki kuşaklardan farklı.

Önceki kuşaklar için YAŞ, saygı göstermek için tek başına bir kriter. Sevmese de yaşı büyük olduğu için müdürlerine, yöneticilerine saygı duydular, aynısını gençlerden de beklemekteler.

Ancak genç kuşak, saygı duymak için karşı tarafın bilgi birikimine, donanımına ve en önemlisi kendisine duyduğu saygıyı kriter olarak alıyor. Kendisine saygı duymayan, eşit BİREY olarak kabul etmeyen, çömez muamelesi yapan yöneticisine; yaşına, konumuna bakmadan saygı göstermiyor. “Saygıyı hak eden birey olmak”, onun için yaşça büyük veya küçük olmaktan önce geliyor. Kendisine saygı gösteren, kişisel gelişimini önemseyen, güvenerek sorumluluk veren yönetici, saygıyı kazanan taraf oluyor.

“Tek istedikleri terfi almak”

Terfi almak istiyorlar, ama tek ve öncesinde istedikleri sadece bu değil. Terfi taleplerinin altında yatan ana sebep, yetki sahibi olmak.

Önceki kuşaklar ekipler yönetmek için terfi almak istedi; genç kuşak ise yetki ve hareket alanına sahip olmak için terfi almak istiyor. Onlara güvenerek yetki ve sorumluluk vermek, motive edecek önemli bir adım.

“Aidiyetleri düşük”

Şirketlerde çalışma sürelerinin ortalaması, 2,5 sene. Kariyerleri boyunca 16 farklı şirkette çalışmaları bekleniyor. Bu gerçeklerle, çalıştığı şirketlere aidiyetlerinin düşük olduğunu düşünmek gayet normal.

Ancak onların aidiyet için aradıkları kriterler, yine önceki kuşaklarınkinden farklı. Önceki kuşaklar için ay sonu düzenli maaş almak, şirketin sağladığı iş garantisi gibi kriterler, aidiyet için yeterli olabilirken gençlerin beklentisi bunların ötesinde. Onlar şirketlerin parçası olmak istiyorlar, kendi görüşlerinin dikkate alınmasını ve hayat bulmasını istiyorlar. Aradıkları katılımcı liderlik; KARARA, SÜRECE ve BAŞARIYA dahil edilmek. Bir konuda karara varılırken görüşlerinin alınması, ardından süreçte kendilerinin de dahil ederek ilerlenmesi, ve en sonunda başarının beraber kutlanması; onların şirketlere aidiyetini getirecek adımlar.

Y Kuşağı’nı, kendi değerleri ile anlamaya çalışınca,doğrularını anlamak daha kolay…Ve iş yaşamında motive etmek de…

İnan Acılıoğlu.

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ