Mercer’in 2020 Küresel Yetenek Yönelimleri Araştırmasına göre çalışanların % 34’ü işlerinin önümüzdeki 3 yıl içinde otomasyon yok olacağını düşünüyor.
Bu oranda gerçekleşir mi, farklı bir konu; ancak otomasyonun beyaz yakalı çalışanın işine her geçen nüfuz ettiği bir gerçek.
Çalışan olarak izleyebileceğimiz iki taktik var: bekle gör veya hazırlan.
Bekle gör taktiğini anlatmaya gerek yok; bekleyip göreceğiz :) Hazırlanmak isteyen bir çalışan ise risk analizi yaparak işe başlayabilir. Rutin ve tekrarlı bütün aktivitelerin otomasyon ile RPA, iş zekası gibi teknolojilere devredilme ihtimali yüksek. Bu tip işlerim, toplam zamanımın ne kadarını alıyor; bunu cevaplamak risk analizinin ilk adımı.
İkinci kısım ise, problem çözme, iş geliştirme, yaratıcılık, kişi veya ekipleri yönlendirme gibi kaslarım ne kadar güçlü; bu kaslarımı işimin genelinde ne kadar kullanabiliyorum, bunları cevaplamak. Otomasyonun bunları elimizden alması oldukça zor.
Büyük zamanı rutin ve tekrarlı işlerle geçen; problem çözme, iş geliştirme gibi işlere uzak kalan çalışanlar otomasyonun tehdit edeceği grup olacak.
OECD'nin paylaştığım kısa anketi detaylı olmasa da otomasyonun işiniz için riskini göstermek adına fikir verebilir.
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...