Hiç okuyan ile okumayan bir olur mu?
Okumak, bir başkasının yaşadıklarını kendininkine katmaktır.
Okumak, görmediklerini görebilmenin, hissetmediklerini hissedebilmenin en kestirme, bir o kadar da keyifli yoludur.
Okumak, bilmemek ayıbını örtendir.
Okumak, Farkındalık gibi kıymetli bir hediyeyi sunabilendir.
Okuyan kişi bütün bunlara erişebilirken, hiç okuyan ile okumayan bir olur mu?
Bu iş bu kadar kıymetli iken Türk toplumu olarak karnemiz iç açıcı değil. Günde 5 saat televizyon izlerken yılda 6 saat kitap okuyoruz. 1000 Türk’ten sadece 1’i düzenli okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25 kitap okurken 6’mız toplam 1 kitap okuyoruz.
Benim de uzun yıllar kitap okuma alışkanlığım yokken, artık haftada ortalama 1 kitap okuyorum. Kızıma bırakacağım en değerli miras, kütüphanem… (Okuduğum kitapların sayfalarına Kızım Ela’ya hitaben notlar yazıyorum; okurken küçük sürprizler olsun diye)
Kolay ve keyifli okumamı sağlayan 3 tüyo ise burada:
Kendi Kitabınızı Bulmak
Yüzüklerin Efendisi serisini defalarca izledim, yine izlerim.
Star Wars serisine hiç ısınamadım, izledim birkaçını. Ama ne keyif aldım, ne de sonunu merak ettim. Hâlbuki dünyada ve Türkiye’de büyük hayran kitlesi var.
Kitap da böyledir. Zevkler farklıdır. Bir başkasına hitap eden size hitap etmeyebilir. Dili, akışı, anlatımı, içeriği, bir sürü faktör vardır kitaba kimlik katan. Kitaptan keyif almanın ilk adımı kitap seçimidir; kendi kitabınız olduğunu anladıktan sonra başlamak okumayı keyifli kılacakların belki de en önemlisidir.
Bir kitabın çok satanlar listesinde olması da sizin kitabınız olduğu anlamına gelmez. Steppen Covey’in Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabı 25. yılında 25 milyonun üzerinde satmış. Ama beni sarmadı, bitiremedim. Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar’ı ise benim tarzımdı, en hızlı okuduğum kitaplardandır.
Kendi kitabımı bulabilmek için kitap seçimini kitapçıda yaparım. Elime alır okurum; önünü arkasını, ortasından birkaç sayfayı. Biraz göz gezdirince, zaten kendini belli eder kitabınız, ben buradayım der.
Kızım Ela kitap seçiminde oldukça titizdir.Başkalarının kitap tavsiyesini almak gayet doğal, fiyat avantajı nedeniyle internet kanallarından satın almak da… Ancak kitaba başlamadan önce bir kitapçıda, bir fuarda dokunmak lazım.
Aynı anda iki farklı kitap okumak:
İki farklı türde kitap (örneğin Kişisel Gelişim ile ilgili bir kitap ile bir Dünya Klasiklerinden bir roman) birlikte okuduğunuz zaman size 3 güzellik yaşarsınız:
• Bir türden sıkıldığınızda diğerine geçebilirsiniz. Bu küçük değişiklik yeni kitap okumaya başlamış gibi tesir bırakır.
• Ruh halinize göre seçim yaparsınız. Gün sonu yoğun bir iş temposunun ardından bir şeyler öğreten kitaplardan uzak durmak istediğiniz bir anda, elinizin altında Liseden Arkadaşlar gibi bir kitap varsa ilaç gibi gelebilir.
• Aynı zaman diliminde daha fazla kitap okumuş olursunuz. 2 haftada bir kitap okurken örneğin, 3 haftada iki kitabı arşivinize katabilirsiniz.
Süreklilik
“Başarılı insanların ritüelleri vardır, diğerlerinin bahaneleri…”diyor Gökhan Okçu, Aceleci Sinek Süte Düşer kitabında. Başarı illaki bir şirketin tepesine oturmak değildir veya bir yarışmada birinci olmak, illa ki kupayı kaldırmak değildir. Kendini başkaları ile kıyaslamayı bırakıp yapabileceğinin en iyisine odaklandığında bir kitabı bitirebilmek de gayet güzel bir başarıdır. Sonrasında 10’lar, 100’ler takip ediverir. Her gün okursan, az veya çok fark etmez, ama her gün okursan, kitaplar biter. Gökhan Okçu sabah kalkın, 10 sayfa okuyun, sadece 10 sayfa, ama mutlaka okuyun, diyor. Bir kitabı ortalama 200 sayfadan kabul edersek, yılda ortalama 18 kitap fazladan okumuş olursunuz ki, hiç de fena bir sayı değil.
Kitabı aldınız mı elinize, atın çantanıza veya koyun cebinize (arkada cebimde taşırım genelde kitapları) .Bitene kadar sizinle gelsin her yere; arkadaşınız olsun. Uyurken de yastığınızın başında dursun. Instagram’da biraz az gezinince, whatapp’tan biraz az yazışınca, kitaplar devirirsiniz farkında olmadan.
Kitap okumak, sadece bir eylem değildir. Kendini, insanlığı, evreni keşfin keyifli yolculuğudur. Basit tüyolarla sen de bu yolculuğa başlayabilirsin.
Kaynakçalar
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...