Değerli arkadaşım eğitmen ve danışman Hülya Mutlu, arkadaşları ile birlikte Y Kuşağı’nı ve onları motive etmenin 6 ana başlığını anlattığım İŞ’te Y Kuşağı kitabımı okuyarak tartışmışlar; üzerine bir de özet çıkarmışlar. Çok da güzel yapmışlar.
Kitap özeti aşağıda, keyifli okumalar dilerim.
İnan Acılıoğlu.
Değerli Yönetici gelişim programlarımızda kitap okumaya ve üzerinde tartışmaya devam ediyoruz. Son kitabımız Sevgili arkadaşım İnan Acılıoğlu tarafından kaleme alınan ve jenerasyonel farkları anlamada ufuk açan İŞ’te Y Kuşağı. Biz çok keyif aldık ve özeti yapan Erdal Tahınç’a ayrıca teşekkür ederiz zira sayesinde size de ulaştırdık.
İnan Acılıoğlu tarafından yazılan ve jenerasyonlara bakış açıma büyük katkılar sağlayacağını düşündüğüm bu kitap tüm kuşakların güçlü yönlerini ve fırsat alanı olarak gördüğümüz gelişim alanlarını bizlere sunuyor. Ayrıca günümüz çalışanlarının çoğunu oluşturan genç kuşak Y Kuşağının yönlerini, onlara fırsat verildiğinde neleri başarabileceğini bize çok açık dille anlatıyor.
Bununla birlikte, Y Kuşağının kendisini ve kendi kuşağından olmayanların verdikleri tepkilerin temel nedenlerini anlayabilmesi açısından oldukça faydalı analizler bulunuyor.
İsterseniz yaklaşık 100 yıldır süregelen ve insanların doğum yılına bakılarak nesilden nesile değişmiş farklı kuşaklardan ve bunların özelliklerden bahsedelim.
Daha sonra bizim çalışanların çoğunu oluşturduğu Y kuşağının özelliklerine daha detaylı inelim.
Türkiye’de yaşayan 5 farklı kuşak vardır. Yaşayan kuşakların doğum yılları ve nüfus dağılımları aşağıdaki gibidir.
Sessiz Kuşak (1923-1945) temsilcilerinin iş değerleri otoriteyi tanıma, dürüstlük ve doyumu erteleme üzerine kuruludur.
Patlama Kuşağı (1946-1964) temsilcileri çalışma hayatında çalışkan, fedakâr ve itaatkârlardır. Kriz anlarında serinkanlılıklarını korurlar. Kendilerinden sonraki kuşak tarafından teknolojiye uzak olmakla nitelenebilirler.
X Kuşağı (1965-1979) iş özel yaşam dengesini kurmaya çalışırlar, risk almaktan kaçınırlar, ama gerektiğinde iş değiştirebilirler, teknolojiyi sonradan tanımalarına rağmen çalışma hayatında teknolojiye adapte olabilmişlerdir. Kimi zaman Patlama Kuşağı ile Y Kuşağı arasında kalarak zorluk yasayabilirler.
Y Kuşağı (1980-1999) özgüveni oldukça yüksek, bilgi ile iç içe yaşayan, adalet duygusu yüksek, yaptığı işte anlam arayan, bağımsızlığına düşkün, iş özel yaşam dengesini önemseyen, sabırsız ve yüksek hıza alışmış bir kuşaktır. Daha pek çok özelliği bulunan Y Kuşağı kitap boyunca çeşitli örneklerle incelenmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın da gösterdiği gibi Y Kuşağı diğer kuşaklara göre yönetilmesi daha zor bir kuşak. Özellikle ekibinde Y Kuşağı’ndan temsilciler bulunan ve kendileri diğer kuşaklardan olan yöneticilerin ekiplerinin bu üyeleri ile çatışma yaşadıkları ve bu çatışmaları çözmeye çalışırken karşı tarafı anlamakta ve yönlendirmekte epeyce zorlandıkları bilinen bir gerçek. Bu nedenle, Y Kuşağı’nın bakış açısını anlamaya çalışmaları ve onların motivasyon kaynaklarını bilmeleri gerekiyor.
Z Kuşağı (2000 ve sonrası) henüz iş hayatında yer almayan bir kuşaktır. Hayat boyu öğrenme nesli olarak kabul ediliyorlar. Bugün henüz mevcut olmayan meslekleri yapacakları düşünülüyor. Çok diplomalı olmaları bekleniyor. Hızlı ve kolay iş değiştirebilen, sadakati düşük bir kuşak olacakları tahmin ediliyor. Çalışma hayatının kurallarını da bu yeni kuşak yeniden şekillendirecek gibi duruyor.
Y KUŞAĞININ GÜÇLÜ YÖNLERİ
-Araştırmacı-Sorgulayıcı-Paylaşımcı
-Girişimci ve Yaratıcı
-Aile ve Arkadaşlarına Düşkün
-Öz Güven ve Öz Saygısı Yüksek
-Kısa ve Pratik
-Eş Zamanlı Çok İş Yapabilen
-Esnek ve Adaptasyonu Yüksek
-Adalet Duygusu Yüksek
-Sonuç Odaklı Sürecin Tadını Çıkarmak Şartıyla
-Eğitim ve Gelişim Odaklı
Y KUŞAĞININ ZAYIF YÖNLERİ
-Aşırı Öz Güven
-Sabretme Eğilimi Zayıf
-Çok Şikâyetçi
-Motivasyonunu Kaybetme
-Diğer Kuşakları Anlamaya Çalışmama
Yazar, Y Kuşağı’nın güçlü ve zayıf yönlerini oldukça detaylı şekilde incelemiş. Kitabın devamını ise Y Kuşağı’nı motive etmeye ayırmış. Y Kuşağı’nı motive eden 6 unsur belirlemiş ve bu unsurlar başlıklar halinde ve çalışma hayatından çalışanlar ve yöneticiler tarafından dile getirilen örneklerle ele alınmış. Çeşitli araştırmaların sonuçlarıyla da anlatılanlar desteklenmiş. İşte motivasyon başlıkları;
Kişisel gelişim (koçluk, mentorluk, rotasyon, projeler, interaktif eğitim platformları, kişiye özel gelişim planı)
Hareket alanı (yetkilendirme ve sorumluluk verme, katılımcı liderlik, otoriteye bakış açısı)
Rahat çalışma ortamı (pratik iletişim araçları, teknoloji, rahat giyim, eğlence bütçesi, esnek çalışma, stres seviyesini düşürme, rahat ofis)
Anlamlı iş (işin büyük resme hizmet etmesi, hedefi olan işler, yalın düşünce)
İş yaşam dengesi (iş yaşam dengesine odaklanmak, doğru kaynak planlaması, iş dışı aktiviteler)
Adalet (liyakata dayalı terfi, birey olarak görme, adil performans sistemi, takdir etme)
Ayrıca Y kuşağını motive etmek için yapılması gereken somut şeyleri sizinle aşağıda paylaşıyorum.
-Eş seviyede iletişim kurmak, bırakın isimle hitap etsinler
-Yetkilendirmek, sorumluluk vermek; terfi vermeden elde tutmanın tek yolu budur.
-İş yaşam dengesini önemsemek ve bunun için önlemler almak
-İtaat beklememek. Kuralları onların hayatlarını kolaylaştırmak için kullanmak
-Saygı görmek için gelişmek ve kişisel gelişimlerine yatırım yapmak
-Onları karara, sürece ve başarıya dâhil etmek
-İşin içine eğlence katarak yapmak
-Esnek çalışmayı, rahat çalışma ortamını desteklemek
-Arkadaşları ile vakit geçirecek fırsatlar sunmak(Projeler, aktiviteler vs.)
-İşlerini anlamlı kılmak, hedefi olan, resmin bütününe hizmet eden işler vermek
-Adil terfi ve performans sistemi sunmak
-Başarma hissini yaşatmak, takdir ve geri bildirimde cömert olmak
Sonuç olarak isteği sağlanmış Y kuşağı temsilcileri, süreci eğlenceli kılarak ve sonuçlar getirerek iş yaşamınızı daha keyifli hale getirirler. Pratik ve yaratıcı fikirleriyle iş sonuçlarınızı beklenenin üzerine çıkarırlar. İş kadar önem verdikleri özel yaşam hassasiyetinden siz de faydalanırsınız. Teknolojiye olan aşinalıklarından ilham alırsınız. Kişisel gelişimlerine yatırım yaparken siz de gelişir, öğrenirsiniz. Özetle, daha verimli ve keyifli bir iş yaşamına sahip olursunuz.
Bu kitabı yeniliğe ve gelişime açık herkese, özellikle genç ekip yöneten tüm arkadaşlarıma öneriyorum.
Teşekkürler İnan Acılıoğlu…
Erdal Tahınç
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...