Genç Kalabilmenin Sırrı

Genç Kalabilmenin Sırrı

Zaman herkese adil. Yaş almaktan kaçınmanın yolu yok.

Ama genç kalabilmenin bir yolu var.

Bunun reçetesi dünya paralar verilen kozmetik ürünleri değil.

Çok zengin olup para içinde yüzmek de değil.

Dertsiz, tasasız bir yaşam hiç değil.

Genç kalabilmenin sırrı öğrenmektir; her daim öğrenci kalabilmektir.

Öğrenmek insanı diri tutar, dinçlik verir, hayata bağlar. Gençlik sadece bedende değil, zihindedir de. Zihnen genç kalmış ama yaş almış birisinin yaşam enerjisi, zihnen yaşlanmış genç bir insanın yaşam enerjisinden çok daha yüksektir.

60’lı yaşlardaki insanlardan yaşlı olan, 20’li yaşlarda çok insan görüyorum; yılmış, bezmiş, umudunu yitirmiş. Gençliğin temelinde umut vardır, yaşamdan beklentiler vardır. Öğrenmek, umudu canlı tutar.  Öğrenebilecekleri, öğrendikleri ile yapacakları umududur kişinin. Öğrenebileceklerinin sınırı yoktır ve sınırsız umut sunar.

2. Sanayi Devriminin mimarlarından Henry Ford “İnsan, öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır.”, der.

Dünyanın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Tolstoy bisikleti sürmeyi 67 yaşında öğrenmiştir.

 

Bugün

Tolstoy’un Moskova’daki evinde sergilenen                                           bisikleti

“Tolstoy’un Bisikleti” diye bir kavram vardır ve “hiçbir şey için geç değildir” anlamına gelir.

Eserleriyle medeniyet tarihine ışık olmuş Halil İnalcık, ilk kitabını 57 yaşında yazmıştır. 72 kitabının çoğunu 80 yaşından sonra satırlara dökmüştür.

Arkadaşımın annesi Şafak Erkök 62 yaşında. İstanbul Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği son sınıfında okuyor. Zor bir dilin nice sınav ve vizelerini başarıyla geride bıraktı. İş yaşamına girdikten sonra yeni konularda kendini geliştirmek için kendinde o enerjiyi bulamayanlara, daha iyi bir model olamaz.

Lise ve üniversiteyi birlikte okuduğum yakın arkadaşım İlker Arslan finans alanında kariyer yaptı. Finans konusunda bilirkişiliği ortada iken yazılım işine merak saldı, araştırdı, öğrendi. R programlama dili, dünyada en çok kullanılan ilk 10 dilden birisi. Bu dili öğrendi ve bu konudaki ilk Türkçe kitabı yazdı. Şimdi ikinci kitabı üzerine çalışıyor. 40 yaşında, ama sürekli sürekli yeni şeyler öğrenmenin ve üretmenin peşinde.

Umudunu yitirmiş, öğrenmeyi bırakmış, kendini yaşamın akıntısına bırakmış 27’sinde bir insan, 67’sinde düşe kalka bisiklet sürmeyi öğrenmeye çalışan Tolstoy’dan daha mı gençtir?

Keyifli günler dilerim.

İnan Acılıoğlu.

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ