Özgeçmişiniz ANAHTAR’ınızdır; farklı kurumlara, farklı fırsatlara açılan kapıların anahtarı…
Deneyimleriniz ne kadar çok; yetkinlikleriniz ne kadar fazla; başarı hikayeleriniz ne kadar etkili olursa olsun iyi hazırlanmış bir özgeçmişiniz yoksa; karşı tarafa bu güçlü yönlerinizi aktarabilmeyi şansa bırakmış olursunuz.
“Özgeçmiş” bu kadar önemli iken, kurumsal yaşamda gereken önemin yeterince verilmediği, özenin yeterince gösterilmediği bir kavramdır maalesef.
- Biraz tembellikten üzerinde çok da çalışmadan kariyer.net özgeçmişimizi (sayfalarca, gereksiz boşluklarıyla, sıradan ve etkilemeyen akışı ile) çok istediğimiz o pozisyonlar için gönderebiliyoruz.
- Nasıl etkili bir özgeçmiş yazılacağını bilmediğimizden belki, CV’lerimiz istenen etkiyi yaratacak şekilde hazırlanmıyor. İnternet üzerinde arattığınızda karşınıza çıkan şablon CV’ler “doğru bilinen yanlışlar” ile dolu. Nasıl doğru yazarız konusunda yol gösterecek iyi örnekler yok denecek kadar az.
- İşe alımlarda CV’nin etkili olduğuna inancımız zayıflamış olabilir, bundan dolayı özen göstermeden bir şeyler yazıp gönderiyoruz. Liyakat ile yapılmamış işe alımlar, kötü örnekler özgeçmişimize göstereceğimiz ilginin iştahını kaçırıyor olabilir. Kötü örnek örnek olmamalı; yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız. Bu zamana kadar yaptığım iş değişikliklerinde; davet edildiğim onlarca iş görüşmesinde özgeçmişim o kapının anahtarını açtı.
Yüzlerce, hatta binlerce CV arasından seçilme şansınızı belirgin şekilde artıracak etkili bir özgeçmiş hazırlamak için 5 tüyo aşağıda. En sonunda da bu tüyolarla hazırlanmış etkili bir CV örneği var.
1. Özgeçmişiniz hayat hikayeniz değildir:
Araştırmalar bir özgeçmişin işveren temsilcileri tarafından ortalama okunma süresinin 20 – 30 saniye arasında
Mucit, yatırımcı ve girişimci; SpaceX, Tesla Motors,PayPal’ın kurucusu Elon Musk’ın tek sayfalık CV’si
olduğunu gösteriyor. Bu kadar kısa zaman diliminde karşı tarafı ikna edebilmeli, özgeçmişiniz.
Bir bölümün müdürüsünüz, sabah 8’de başlayan koşturmanız, toplantılar, krizlerin çözümleri akşam 6’da ancak bitiyor. 6’dan sonra açıp e-postalarınızı okumaya ve cevaplamaya başlıyorsunuz, ardından İK’nın masanıza bıraktığı, yeni ekip arkadaşınız için gelmiş aday özgeçmişleri inceliyorsunuz. Saat geç olmuş, evinizde, ailenizle olmak istiyorsunuz bir an önce. Ama çıkmadan da özgeçmiş taraması yaparak bir kaçını İK’ya görüşme daveti için vermelisiniz.
Bu örnek gerçek, iş yaşamımın bir kısmı bu tempoda geçti. Her CV inceleyen bu yoğunlukta olmasa bile iş yaşamı hareketli, stresli, dolu dolu. Her aldığınız sertifikayı yazdığınız, uzun boşluklar bırakarak 5-6 sayfaya çıkardığınız, iş tecrübenizi satırlarca yazdığınız bir özgeçmiş karşı taraf için “bilmece”ye dönmekte. İnceleyen kişi böyle bir özgeçmişini evirir, çevirir, anlamaya çalışır, pozisyon ile örtüşen noktaları bulmaya çabalar. Çokça bilgi, fazlaca sayfa arasında kaybolur; sonra da bir sonraki adaya geçiverir. Unutmayın “her şey=hiçbir şey”dir. Gereken kadarını yazın ki sizi işe taşıyacak güçlü yönleriniz uzun uzun yazılmış satırlar arasında kaybolmasın.
İdeal özgeçmiş 1 sayfadır; en fazla 2 sayfa olur. En başarılı CEO’ların CV’leri dahi tek sayfadır.
2. 1/3 Kuralı
Özgeçmişinizin en kıymetli alanı ilk sayfanın üstteki 1/3’lük kısmıdır. 20 saniyelik zaman diliminde karşı tarafa “Ben doğru adayım” dedirtecek bu değerli alan, “B Sınıfı Ehliyet”, “Kan grubu A RH+” gibi ikinci aşamada önemli bilgilerle heba edilir genelde. Bu kısımda profil özeti olmalıdır. Sizi “yetkinlikleriniz”, “deneyimleriniz”, “güçlü yönleriniz” ile özetleyen girizgah… Altta paylaştığım örnek özgeçmiş ile daha iyi anlaşılabilecek bu alan karşı tarafa bilgilerinizi hap şeklinde verir. Orada ikna olan kişi, geri kalan yazılarınıza daha fazla zaman ve ilgi gösterecektir.
3. Kişinin CV’si yoktur; İlanın CV’si vardır
Yapılan temel hatalardan biri bütün pozisyonlara aynı CV ile başvurmaktır. Halbuki her pozisyonunun aradığı temel nitelikler farklıdır. İlgili pozisyonun aradığı ve sizde olan özellikleri ön plana çıkarmanız, daha çok vurgulamanız, daha detay bilgi vermeniz gerekir. Temel bir CV’niz olur; pozisyonun ilan çıktısını alırsınız, ikisi arasında örtüşenleri fosforlu kalemle karşılıklı çizersiniz. Bu çizilmiş noktaları daha üstlerde, daha vurgulu şekilde yazarak “ilanın CV”sini hazırlarsınız.
Davet edildiğim bir görüşmesinde işveren temsilcisi şöyle demişti “Sanki CV’niz ilan için hazırlanmış; bu kadar uygun bir adaysınız”. Örtüşen niteliklerinizi ön plana çıkaran ilana göre CV, böyle olumlu bir etki bırakır, karşı tarafta.
4- Deneyimlerde “Sorumluluklar”a ek “Başarılar”
Çalışanların 2 yılda 1 iş değiştirmesi artık sıradanlaştı. Yeni mezun bir Y Kuşağı’nın tüm kariyeri boyunca 16 farklı şirkette çalışması bekleniyor ki bu da 2-2,5 yılda bir değişiklik yapması anlamına geliyor. Çalışanların iş sirkülasyonu böyle olunca; şirketler de çalışanların bir şirkette ne kadar uzun çalıştığına değil, bu süre zarfından ne değer kattığına bakıyor. Yani çalıştığı pozisyonda hangi başarılar elde ettiğine…
Sorumluluk kısmında “Envanter yönetimi” veya “Marmara bölgesi satış sorumluluğu” yazmak tek başına yeterli değil, “Envanter doğruluğunu %85’ten %89’a çıkardım” veya “Satışları %15 artırdım” şeklinde başarı hikayelerinize özgeçmişinizde yer vermeniz gerekiyor.
Her bir iş deneyiminizi “Sorumluklar” ve “Başarılar” alt başlıkları ile yazmanız, başarılarınızı da olabildiğince sayılarla ifade etmeniz, net bir etki bırakacaktır.
5- Yazım hatalarına dikkat
CV’nize gösterdiğiniz özen, karşı tarafa gösterdiğiniz önemin, pozisyonu ne kadar çok istediğinizin bir göstergesi olarak algılanır. Yazım hataları ile dolu, sağlı sollu boşlukların düzensiz, satırlar arası bırakılan boşlukların ayarsız olduğu bir CV, içeriği nasıl olursa olsun olumsuz etki bırakır. Kendinizi anlatan bu 2 sayfalık metine gösterdiğiniz özen, yarın işbaşı yaptığınızda işinize vereceğiniz ehemmiyet olarak gider, karşı tarafa.
Her bir maddenin uygulaması meşakkatli bir iştir. Ancak unutulmamalıdır ki iş aramak kendi başına emek, zaman ve sabır isteyen bir iştir. Şansınız, harcadığınız emek ile doğru orantılıdır.
Keyifli günler dilerim.
İnan Acılıoğlu.
Bu 5 tüyo ile hazırlanmış örnek bir özgeçmiş:
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...