Dijital Devrimi Diğerlerinden Ayıran Temel Fark

Dijital Devrimi Diğerlerinden Ayıran Temel Fark

Teknolojik yenilikler, icatlar insanlığın tarihinde hep vardı.

Örneğin, tekerleğin icadı taşımacılıkta çığır açtı. Yazının bulunması, bilginin yayılımı ve kayıt altına alınmasını sağladı. Pusula sayesinde coğrafi keşifler yapılabildi. Matbaanın icadı aydınlanmayı ivmelendirdi; sanayi devrimine ortam hazırladı.

İlk Sanayi Devriminin mimarı Buhar Makinesi sayesinde oldu. Bu icat ilk defa 1784’te dokuma tezgahında kullanıldı. Kas gücü yerini makinelere bırakmaya başladı.

2. Sanayi Devrimi elektriğin üretimde kullanılması ile gerçekleşti.  İlk elektrikli üretim hatları, 1870’te Cincinnati mezbahalarında kuruldu. Henry Ford araçları bant üretiminden çıkararak devrimin öncülerinden oldu.

3. Sanayi Devrimi 1970’lerde bilgisayarların iş yaşamına girmesi ile gerçekleşti. Elektronik ve bilgi teknolojileri imalatın otomasyonunda kullanıldı.

4. Sanayi Devrimi nesnelerin interneti, siber-fiziksel sistemler, büyük veri, 3D yazılar gibi teknolojinin yeni araçları ile başladı. Teknolojik ürünlerin ucuzlaması ve yaygınlaşması ile giderek ivmelenen bu dijital dönüşüm ile mesleklek, şirketler, iş yapış modelleri derinden evrilecek.

Ancak bu devrimi diğerlerinden ayıran temel bir fark var.

Bu zamana kadar teknolojik icatlar insana hizmet ederken, bu devrimle icatlar insan ile birleşecek. Makineler, insan vücuduna yerleşecek; teknolojik ürünler ile insan vücudu entegre olacak. 

  •Dünyayı değiştirecek insan olarak anılan Elon Musk, insan beyni ile yapay zekâyı birleştirecek Neuralink şirketini faaliyete geçirdi. Yapay zekâ ile birleşme, insan beynine takılan bir çip gerçekleşiyor.

  •Kanımızda dolaşarak kanseri önden teşhis edecek olacak nanoteknolojik robotların ilk örnekleri insan kanında dolaşmaya başladı bile.

  •Beyin sinyalleri ile çalışan, insana takılan uzuvlar özellikle sağlık sektöründe yaygınlaşıyor.

  •Dünya Ekonomik Forumuna göre 2030 yılında dünyayı değiştirecek 7 teknolojiden bir tanesi insan vücuduna yerleştirilecek implant telefonlar. İnsanların konuşmadan beyin dalgaları ile iletişimine imkan sağlayacak olan vücuda entegre telefonların 2024 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

  •Rusya 2045 Projesi ile ölümsüzlüğü bir hastalık olarak tanımlıyor. Ölümsüz insanı hedefleyen proje, zaman takvimine göre önde ve başarı ile ilerliyor.

Bütün bunlar gerçek olur mu diye düşünenleri, ellerinde tuttukları cep telefona bakarak tekrar düşünmelerini tavsiye ederim. Cep telefona bakmadan, o olmadan rahat hissedemediğimiz bir dünyada zaten yukarıda bahsedilen evliliğin temelleri atıldı. Yaşamımıza girdiler, sıra şimdi vücudumuz ile entegre olmalarında.

Homo Sapiens İnsanlardan Tanrılara kitabının yazarı Yuval Noah Harari, makinelerle entegre olan insan ile yeni bir insan türünün çıkacağını söylüyor: Homo Deus.

Mevcut gücü ve zekası ile; küresel ısınma, savaşlar, çevre ve hayvan katliamları ile dünyanın sonunu hazırlayan Homo Sapiens, Homo Deus olduğunda neler yapabilir?… Umalım ki bu sefer iyi şeyler yapsın.

Keyifli günler dilerim.

İnan Acılıoğlu

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ