4. Sanayi devriminin başındayız. Dönüşümün adı: Dijital Devrim.
Dijital Dönüşüm İçin Bilinmesi Gereken 4 Nokta yazımda bu 4 devrimin ne olduğunu yazmıştım. Geçmiş devrimler sadece işleri, meslekleri ve şirketleri değiştirmedi; her biri bireyi ve toplumları derinden etkileyen sosyolojik dönüşümleri de tetikledi.
Mavi Yakalı işini kaybetmeye alışık, sıra Beyaz Yakalı’da mı?
Tarımdan sanayiye geçişte tarım işçisi yerini Mavi Yakalıya bıraktı. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçerken Mavi Yakalı yerine Beyaz Yakalı çalışanlar yükselişe geçti. Şimdi ise Beyaz Yakalı yerine siber çağ çalışanlarının yükselmesi bekleniyor.
Diğer bir deyişle belirli saat aralıklarında, zihinsel gücü ile masa başı çalışan Beyaz yakalı çalışanların işlerinin bir kısmı yok olacak veya iş yapma şekli derinden etkilenecek, değişecek.
• Yeni Steve Jobs kabul edilen Elon Musk, gelecekteki işsizler ordusu için sürekli uyarılar yapan kişilerden. Sosyal yaşamın sağlıklı devam edebilmesi için devletlerin Vatandaşlık Maaşı (Univeral Basic Income-İşi olmayan kişilerin devletten alacağı taban maaş) üzerinde çalışmalara başlamasını şiddetle tavsiye ediyor.
• Geleceğin İstihdamı çalışmasına göre 15 yıl içinde ABD çalışanlarının yaptığı işlerin %47’sinin yüksek risk altında olduğu belirtiliyor. İşlerin ve kurumsal yaşamın her geçen gün ABD’ye daha da çok benzediğini düşündüğümüzde durum Türkiye için de farklı değil.
• Platin Dergisi’ne göre 15 sene içinde devlet çalışanlarının yaptığı işlerin üçte ikisinin robotlar tarafından yapılacağı, genel olarak işlerin %33’ünün yok olacağı veya robotlara devredileceği tahmin ediliyor.
• Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre önümüzdeki yıllarda 700 den fazla iş kolu otomasyon ile risk altında. Otomasyon ile kasıt sadece robotlar değil, yapay zekâ ürünü BOT yazılımlar da işin içinde olacak.
• World Economic Forum’un raporuna göre Türkiye’nin de üye olduğu OECD ülkelerindeki mesleklerin %57’si otomasyon riski ile karşı karşıya.
Bu gerçekler ve beklentiler ışığında her bir Beyaz Yakalı çalışanın, şu anki işinin yarın garanti olmayacağını bilmesinde fayda var. Çünkü:
• Bunlar gelecek tahminleri gibi görünse de değişim başladı bile. İnsan gibi karar verebilen yapay zeka yazılımları, birbiri ile iletişim halinde olan ve öğrenebilen robotlar, elin parmakları kadar çalışan sayısı olan karanlık fabrikalar bizimle artık.
• Gelecek beklenenden de çabuk gelecek. Birçok işin, mesleğin yok olacağı belirtilen 15 sene ise hiç de uzak değil; Facebook hayatımıza gireli 13 sene olmuş bile.
• Emekliliğe daha çok var, 35 yaşındaki bir beyaz yakalı kariyerinin üçte birini dahi tamamlamadı. Aynı işi yaparak veya işimizi aynı şekilde yaparak, bildiklerimizle yetinerek emekliliğe erişmemiz pek mümkün görünmüyor.
Özetle, çember daralıyor…
Sonraki devam yazılarımda aşağıdaki noktaları irdeleyeceğim.
• İşler nasıl değişecek? İş yapma biçimleri nasıl evirilecek?
• Değişen işler için şimdiden hayatımıza giren somut örnekler neler?
• Geleceğin sektörleri ve meslekleri neler?
• Bir Beyaz Yakalı neler yapabilir; bu değişimi nasıl fırsata çevirebilir?
Keyifli günler dilerim.
Linkedin İnan Acılıoğlu
Instagram inanacilioglu
Facebook İnan Acılıoğlu
Kaynaklar:
– Geleceğin İstihdamı, Carl Benedikt Frey ve Michael A. Osborne
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...