Çalıştığınız şirket kadar yöneticiniz de önemlidir.
Yönetici çalışanının motivasyonunu doğrudan etkiler. Kötü bir şirkette yöneticiniz iyiyse, gayet mutlu çalışabilirsiniz. Aynı şekilde kötü yönetici, iyi bir şirketi çalışılamaz kılabilir hatta ayrılma nedeni bile olabilir.
Yöneticinizle usta çırak ilişkiniz vardır. Onu model alır; onun gibi çalışır, davranır ve yönetirsiniz.
Çalışanın gelişiminde yöneticisi hayati role sahiptir. Yöneticisinden gördüğü destek ve aldığı işler, çalışanın gelişiminin yönünü ve hızını belirler.
Çalışanına verdiği destek ve işlerin zorluğu açısından 4 farklı yönetici tipi vardır:
1 ) Düşük destek ve kolay işler veren yönetici: İlgisiz yönetici tipidir. Çalışan işleri yaparken zorlanmaz. Sık olmasa da yaşadığı bir zorluk olduğu zaman yöneticisinin kapısını çaldığında, görmek istediği desteği alamaz. Rutin işler isteyen, suya sabuna dokunmak istemeyen bir çalışan için idealdir. İşinde birkaç adım olsun ileri gitmek isteyen birisi için son derece sıkıcıdır.
2 ) Yüksek destek ve kolay işler veren yönetici: Anne kucağı konforu veren yöneticidir. Onunla çalışmak, lisede edebiyat dersinin ödevini yapmak gibidir. Çalışırken kekinizi yapan, meyvenizi soyup getiren anneniz vardır. Yetemediğiniz zaman oturur ödevi kendi yapar, verilen kompozisyon ödevini kendisi yazar. Bu tip yönetici ekip arkadaşını öyle bir sahiplenir ki zor işleri kendine alır. Çalışana zorlayıcı işler vermediği gibi onun zorlandığı en ufak noktada, yaşadığı en basit krizde göğsünü siper eder. Pamuklara sarılı geçen bu çalışma dönemi çalışan için keyiflidir, bir o kadar da tehlikelidir. Gerçek kurumsal koşullarından farklı bu ortamdan, şirket veya yönetici değiştirip çıktığında, duvara çarpmış gibi olur. Zorlayıcı işlerin üstesinden gelme kası zayıfladığı için normal iş şartlarında çok zorlanır.
3 ) Düşük destek ve zor işler veren yönetici: Zorluk derecesine, çalışanın bu işleri yapabilecek yetkinliği ve zamanının olup olmadığına bakmadan işleri sıralar. Çalışan aldığı görev veya görevleri tamamlamaya çalışırken güçlük çeker, sıkıntılar yaşar, danışmak ister. Destek için kapısını çaldığı yöneticisinden aradığını bulamadan işinin başına tekrar oturur. Bir tarafta yapmakta zorlandığı işlerin getirdiği stres, bir tarafta yöneticisinin “henüz bitmedi mi?” baskısı arasında sıkışır kalır. Bu yönetici tipi, çalışanı işten ayrılmaya kadar götürür.
4 ) Yüksek destek ve zor işler veren yönetici: Kişiyi zorlayan işler verir, desteğini de esirgemez. Rutin yapılan işlerin ekip arkadaşını geliştirmeyeceğini bilir. Alışkanlıklarının ötesine geçip zor işleri kotardıkça gelişim sağlanacağının farkındadır. Çalışanının potansiyelini görür ve ona güvenir. Çalışan, zor bir iş aldığında bilir ki yöneticisi destek için yanındadır. Ona sormakta çekinmez, danıştığında cevap bulacağını bilir. Bu hissiyat onu motive eder. Zor işlerin üstesinden gelebilmenin hazzını yaşadıkça yeni zor işleri kendi talep etmeye başlar. 140 kilogram ağırlık kaldırabilen halterci, bir anda o ağırlığa ulaşmamıştır. Antrenörü verdiği ağırlıkları kademeleri olarak arttırmıştır. Her arttırılan ağırlıkta halterci ilk seferde zorlanmış ancak antrenörünün yönlendirmesi ile giderek daha ağırlarını kaldırabilmiştir. Çalışan için de tamamladığı zor iş, daha zor bir işi yapabileceğinin habercisidir. Yöneticisi de bu gelişim serüveninde hemen arkasındadır.
Dördüncü profildeki yönetici, çalışanın gelişimi için değerli bir fırsat ve kaynaktır.
Üzerine düşünülecek sorular:
• Hangi tip yönetici ile çalışıyorsunuz?
• Hangi tip ile çalışmak istersiniz?
•Yönetici iseniz hangi tip yöneticisiniz?
Keyifli günler dilerim.
İnan Acılıoğlu
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...